Veel ervaren traders proberen niet enkel van koersstijgingen te profiteren, maar proberen ook winsten te pakken bij koersdalingen.

Eén van de manieren om te speculeren op een koersdaling van een bepaald product, is short-selling.

Wanneer je short gaat in een effect, betekent dit dat je een effect dat je niet in bezit hebt verkoopt. Je hebt dan de verplichting om de positie naar de toekomst toe terug te kopen. Verkoop je aandeel XYZ vandaag aan 10 euro en kun je het over 3 maanden aan 7 euro terugkopen, dan is het verschil van 3 euro je winst.

Ook in TWS kun je aandelen short sellen. Dit doe je door op de bied-koers te klikken van een aandeel dat je niet in bezit hebt. Vervolgens zet je de oderregel klaar als gewenst en klik je op de rode T van Transactie:

Na inname is de shortpositie duidelijk herkaanbaar aan het feit dat er sprake is van een negatieve positie en een negatieve marktwaarde:

Wil je de positie sluiten, dan dien je de stukken terug te kopen. In dit voorbeeld dus 10 stuks.

Hou er rekening mee dat niet ieder aandeel te shorten is. Verder is het van belang te realiseren dat je winst als shorter geoptimaliseerd wordt wanneer het aandeel naar 0 gaat. Je verlies kan echter onbeperkt hoog oplopen. Hoe hoger de koers, hoe hoger je verlies.

Als gevolg neemt shorten behoorlijk wat risico met zich mee.